U mag uw huisvuil vanaf 22:00 uur voor de inzameldag op de daarvoor aangewezen plek buiten plaatsen. Doe dit in ieder geval voor 07.30 uur. De afvalbakken moeten voor 21.00 uur weer binnen zijn.

Wanneer wordt welk huisvuil opgehaald?

Bekijk hiervoor de afvalkalender van HVC. U kunt ook de de HVC-app installeren voor uw telefoon of tablet. Dan ontvangt u een dag voor het legen een bericht welke bak aan de beurt is. Dit geldt ook bij afwijkende ophaaldagen rond feestdagen en evenementen. 

Afspraak maken voor ophalen grof afval

Grof afval en elektrische apparaten haalt HVC op nadat u een afspraak heeft gemaakt. Dat kan via de website van HVC.

Oud papier

Heeft u vragen over oud papier? Kijk dan op de pagina oud papier.

Melding van zwerfafval of gedumpt afval op straat

Overlast van zwerfafval of gedumpt afval kunt u melden bij de gemeente via Fixi

Bent u opzoek naar een glasbak, of bijvoorbeeld een container voor uw textiel/oude kleding? Een overzicht van waar deze containers staat vindt u op de website van HVC

Er zijn in Westfriesland vier afvalbrengstations (milieustraten). U kunt er terecht met uw grof afval, tuinafval, klein chemisch afval, textiel, elektrische apparaten en bouw/sloopafval. U mag maximaal 0,5 m³ afval per 4 weken gratis brengen. De afvalbrengstations vindt u op de volgende locaties:

 • Westfrisia, Factorij 29a, Zwaag (kijk voor meer informatie en openingstijden op de website van HVC). 
 • Middenmeer, Koggenrandweg 1, Middenmeer (aan de dijk bij Medemblik, tegenover de afslag Opperdoes) 
 • Schepenwijk, Het Witte Hert 3, Enkhuizen
 • Braken, Kwelder 10, Obdam

Naar het afvalbrengstation op zondag of in de avond

Het afvalbrengstation in Zwaag is ook in de avond en op zondag open. U kunt dan alleen puin, grond, bomen, planten en struiken wegbrengen. Dit kan op de volgende tijden:

 • maandag t/m vrijdag: 18.00 - 21.00 uur
 • zondag: 12.00 - 17.00 uur

Bent u uw afvalpas kwijt? Dan kunt u bij HVC een nieuwe aanvragen voor € 7,50. Werkt uw afvalpas niet meer? Neem dan contact op met HVC via klantenservice@hvcgroep.nl of via 0800-0700. 

Ik ga verhuizen

Verhuist u naar een adres waar gebruik wordt gemaakt van containers met een afvalpas? Dan ontvangt u de kaart na aanvraag gratis. Hiervoor moet u wel een bewijs van inschrijving van uw nieuwe adres aan HVC tonen. 

Een afvalpas vanwege gezondheid

Als u last heeft van incontinentie of als u een stoma heeft, kunt u een een gratis afvalpas aanvragen via het contactformulier. Met deze pas kunt u gebruikmaken van de ondergrondse containers.

U kunt bij het afvalbrengstation aan de Factorij 29a in Zwaag het volgende afval brengen.

 • grof afval
 • tuinafval
 • klein chemisch afval
 • textiel
 • elektrische apparaten
 • bouw/sloopafval.

Opgelet: U mag maximaal 0,5 m³ afval per 4 weken gratis brengen.

Bij de ondergrondse containers wordt het afval achteraf gescheiden. U hoeft uw afval dus niet te scheiden voordat u het weggooit,  

Extra grotere afvalbak voor plastic en/of gft-afval via HVC
Een extra of grotere afvalbak voor plastic en/of gft-afval kunt u gratis aanvragen via klantenservice@hvcgroep.nl of via telefoonnummer 0800 0700.

Extra afvalbak voor restafval via de gemeente
Heeft u een stoma of last van incontinentie? Dan kunt u een extra afvalbak voor restafval aanvragen via het contactformulier van de gemeente Hoorn. Voor een extra restafvalbak betaalt u € 120 per jaar extra. Heeft u 3 jonge kinderen die luiers dragen, of staan er 5 of meer bewoners ingeschreven op hetzelfde adres? Ook dan kunt u een extra restafvalbak aanvragen via het contactformulier van de gemeente Hoorn. Na uw aanvraag neemt de gemeente contact met u op.

Alternatief voor gewone luiers
In plaats van gewone luiers,  zijn ook wasbare luiers beschikbaar. Hiermee bespaart u niet alleen afval, maar ook kosten.

Neem contact op met HVC via klantenservice@hvcgroep.nl of via telefoonnummer: 0800 0700.

Vraag een nieuwe aan via: klantenservice@hvcgroep.nl.

Deze kunt u aanvragen via HVC. Kijk voor meer informatie op de website van HVC.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.