Starterslening

De maximale starterslening voor woningen tot € 355.000 is € 50.000. Voor woningen tot € 190.000 met erfpacht vanuit Duokoop geldt een maximum lening van € 38.000. U betaalt bij een starterslening de eerste 3 jaar geen rente en aflossing. Ook staat de rente vast voor 15 jaar. 

Aanvragen

U kunt pas een lening aanvragen als er een voorlopig koopcontract of een voorlopige koop/aanneemovereenkomst is ondertekend door alle partijen. U heeft ook DigiD nodig. 

Aanvragen starterslening  

  • U wilt een woning binnen de gemeente Hoorn kopen. 
  • U heeft nog nooit eerder een woning gekocht. Als u met 2 personen de woning wilt kopen, geldt dit voor beide personen.
  • U sluit de eerste hypotheek af onder Nationale Hypotheek Garantie. 
  • De rente van uw hypotheek staat minimaal 10 jaar vast. 
  • De woning kost niet meer dan € 355.000 (inclusief eventueel meerwerk). Als u investeert in energiebesparende maatregelen, volgens de meest actuele Voorwaarden en Normen NHG, mag u meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Een woning van € 355.000 mag dan maximaal € 376.300 kosten. 
  • U maakt geen gebruik van een andere regeling (bijvoorbeeld de koopstartregeling van Intermaris). 

Meer informatie en voorwaarden vindt u op de website van SVn.  

U kunt bij de bank of uw hypotheekadviseur informeren hoeveel u met uw inkomen kunt lenen voor de hypotheek. Het is ook mogelijk op de site van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een berekening te maken. Als de hypotheek niet voldoende is, komt u misschien in aanmerking voor een starterslening.

Na 3 jaar start u met het afbetalen van de SVn lening. Als u de maandlasten na 3 jaar niet (volledig) kunt betalen, kunt u een hertoets bij de SVn aanvragen. Afhankelijk van uw inkomen volgt weer een periode van 3 jaar waarin u geen aflossing en rente betaalt óf alleen een deel van de rente. Als uw inkomen voldoende is gaat u rente en aflossing betalen.

Als uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden uit de verordening van de gemeente, ontvangt u een toewijzing om uw starterslening bij Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) aan te vragen. Na ontvangst van uw aanvraag bij de SVn krijgt u een persoonlijke inlogcode. Hiermee kunt u op de website van SVn de voortgang van uw aanvraag volgen. Hoe lang het duurt voor u een offerte krijgt hangt af van de verwerkingstermijn die op dat moment bij de SVn geldt. Deze kunt u telefonisch of per e-mail bij de Svn opvragen. Deze termijn is van toepassing als de SVn alle juiste stukken van u heeft ontvangen.

De gemeente Hoorn stelt het geld beschikbaar. De SVn voert de regeling voor onze gemeente uit.

Ja. Het maakt niet uit of het om een nieuwe of bestaande woning gaat. Het mag om elk type woning gaan: een eengezinswoning, maar ook een appartement.

Ja, ook als u een eigen bedrijf heeft, kunt u een starterslening aanvragen. U kunt bij de SVn navragen welke gegevens u hiervoor moet aanleveren.

Nee. U hoeft niet al in Hoorn te wonen om in aanmerking te komen voor een starterslening. U kunt ook in aanmerking komen als u nu in een andere gemeente woont, maar in Hoorn uw eerste woning wil kopen.

Ja. Dat kost niks. U moet minimaal € 250 per keer aflossen.

Nee. Koop je een huis, dan mag je maximaal 100% van de waarde van het huis lenen.

Als de partner geen starter is en mede-eigenaar van de woning wordt, is een starterslening niet mogelijk. Als de partner geen starter is en geen mede-eigenaar van de woning wordt, kan de partner die wel starter is een aanvraag doen. Als je partner ook starter is en mede-eigenaar wordt, is een starterslening wel mogelijk. 

 Nee. Wel moet de andere persoon worden genoemd op het aanvraagformulier. 

Nee. U moet alleen minimaal 18 jaar zijn om in aanmerking te komen. 

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.