Rijbewijs

Online verlengen of categorie toevoegen

Is uw oude rijbewijs bijna verlopen? Of wilt u een categorie laten toevoegen? U kunt dan de aanvraag doen via de website van de RDW. U kunt het rijbewijs dan zonder afspraak na 2 werkdagen ophalen in het stadhuis. 

Online verlengen

Eerste rijbewijs of verlengen in stadhuis?

Maak dan een afspraak. U kunt uw rijbewijs 5 werkdagen na uw aanvraag vanaf 10.00 uur ophalen of gratis laten bezorgen. U kunt ook op afspraak een categorie laten toevoegen in het stadhuis. Voor het ophalen is het niet nodig om een afspraak te maken. U moet een rijbewijs altijd zelf aanvragen of verlengen.

Afspraak maken

Spoedaanvraag

Bij een spoedaanvraag ligt het rijbewijs na 1 tot 2 werkdagen klaar. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden. 

Rijbewijs kwijt of gestolen? 

U hoeft geen aangifte bij de politie te doen als uw rijbewijs gestolen of kwijt is. U maakt een afspraak om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Geef via de website van het RDW door dat uw rijbewijs kwijt of gestolen is.

Om een rijbewijs aan te kunnen vragen moet u ingeschreven staan in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Hoorn.

Soort aanvraag

Kosten 

Rijbewijs

€ 51,10

Rijbewijs met spoedaanvraag

€ 90,75

Gezondheidsverklaring (Eigen verklaring)

€ 44,50

Bij een online verlenging of het toevoegen van een categorie betaalt u de RDW. Dit gebeurt online. Bij het aanvragen van een eerste rijbewijs of een verlenging in het stadhuis betaalt u in het stadhuis. 

Neem het volgende mee naar de afspraak in het stadhuis:

  • Uw vorige rijbewijs (behalve bij een eerste aanvraag of vermissing).
  • Een goedgelijkende pasfoto in kleur. De pasfoto is maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag. Meer informatie over de eisen van een pasfoto vindt u op de website van de Rijksoverheid.
  • Een pinpas (of contant geld).
  • Is uw rijbewijs verlopen of vermist? Neem dan ook een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort of identiteitskaart).

In de volgende gevallen moet u ook een verklaring van geschiktheid hebben:

  • Als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.
  • Als u een rijbewijs voor bus of vrachtwagen wilt verlengen (C of D).
  • Als u een medische beperking heeft.

U hoeft de verklaring van geschiktheid niet mee te nemen. Het CBR geeft dit door aan de gemeente. 

Een code op uw rijbewijs kan een medische, administratieve of beroepsmatige reden hebben. Soms besluit het CBR dat u een voertuig mag besturen als u extra maatregelen neemt of als u zich aan bepaalde voorwaarden houdt. Bijvoorbeeld dat u alleen mag rijden bij daglicht, of dat u alleen mag rijden in een automaat. Er zijn ook speciale codes voor beroepschauffeurs. Wilt u weten wat de code betekent? Kijk dan op de website van de Overheid

Is uw rijbewijs zo versleten dat uw persoonsgegevens niet meer goed leesbaar zijn? Of is uw rijbewijs kapot? Ook dan u bij de gemeente of bij de RDW een vervangend rijbewijs aanvragen.

In dat geval kunt u bij de gemeente waar u verblijft een aanvraag indienen om uw rijbewijs te verlengen.

Ja, dat kan op verschillende manieren. Via de website van het RDW download u een afstandsverklaring, zodat de categorie of het rijbewijs ongeldig kan worden verklaard.Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.

Via de gemeente
U levert het rijbewijs in bij de gemeente met een ondertekende afstandsverklaring. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente.

Dat hangt af van uw situatie en leeftijd. Op de website van het CBR vindt u informatie over de keuring.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Ja, in het tijdelijke stadhuis in het gebouw van de Rabobank is een automaat aanwezig waarmee u zelf pasfoto's kunt laten maken. Het maken van een foto kost € 8. Het maken van een foto voor een digitale aanvraag bij de RDW kost € 10. U kunt alleen met pin betalen.

Alle bestuurders van een tractor hebben een T-rijbewijs nodig. Meer informatie vindt u op de website van Rijksoverheid.

U kunt een Nederlands militair rijbewijs omwisselen voor een normaal Nederlands rijbewijs. Heeft u al een normaal rijbewijs, maar met minder categorieën dan uw militair rijbewijs? Dan kunt u de categorieën van uw militair rijbewijs laten overzetten (meestal C en D).

Als uw rijbewijs kwijt of gestolen is, kunt u een duplicaat van uw vorige rijbewijs aanvragen. Het nieuwe rijbewijs (duplicaat) is geldig zo lang als uw oude rijbewijs nog geldig was. Hiermee voorkomt u dat u een Verklaring van geschiktheid nodig heeft.

Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.

Een internationaal rijbewijs vraagt u aan bij de ANWB.

Dit doet u na het maken van een afspraak.U kunt op het stadhuis aangeven dat het om een spoedaanvraag gaat. U betaalt hier extra kosten voor.  

Ja. Jongeren vanaf 17 jaar kunnen rijexamen doen. Zij mogen alleen autorijden als er een begeleider met begeleiderspas meerijdt. Hun rijbewijs kunnen ze daarom pas aanvragen als de begeleider een begeleiderspas heeft aangevraagd bij 2toDrive.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.