Paspoort

Voor het aanvragen van een paspoort maakt u een afspraak in het stadhuis. Een paspoort verlengen is niet mogelijk. U vraagt altijd een nieuw paspoort aan. Een paspoort is 10 jaar geldig voor volwassenen. Voor personen tot 18 jaar is dit 5 jaar.

Afspraak maken   

Wanneer is het paspoort klaar?

Het paspoort is 5 werkdagen na uw aanvraag klaar. U kunt het dan vanaf 10.00 uur ophalen. Bij een spoedaanvraag is het paspoort na maximaal 2 werkdagen klaar. Het paspoort moet binnen 3 maanden worden opgehaald. 

Paspoort ophalen of laten bezorgen

U kunt uw paspoort zonder afspraak ophalen in het stadhuis of gratis laten bezorgen. U maakt deze keuze bij de aanvraag. Lees alles over het bezorgen op de pagina Bezorgen paspoort.

Paspoort kwijt of gestolen?

U hoeft geen aangifte te doen bij de politie als uw paspoort is gestolen. Wel moet u dit zo snel mogelijk bij de gemeente melden. Dit regelt u via de pagina Paspoort of identiteitskaart kwijt. Daarna kunt u een afspraak maken om een nieuw paspoort aan te vragen.  

Om een paspoort aan te kunnen vragen gelden de volgende voorwaarden:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U staat ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Hoorn.
  • De persoon voor wie het paspoort wordt aangevraagd, moet zelf aanwezig zijn. Ook bij het ophalen of laten bezorgen.

Extra voorwaarde paspoort tot 18 jaar

Vraagt u een paspoort aan voor een kind tot 18 jaar? Dan moeten alle gezaghouders hier vooraf toestemming voor geven. Dit kan op 2 manieren:

Soort aanvraag

Kosten

Paspoort vanaf 18 jaar

€ 83,87

Paspoort tot 18 jaar

€ 63,42

Paspoort vanaf 18 jaar, met spoedaanvraag

€ 140,96

Paspoort tot 18 jaar, met spoedaanvraag

€ 120,51

U betaalt de kosten voor uw paspoort bij de aanvraag in het stadhuis.

Neem het volgende mee naar de afspraak in het stadhuis:

  • Alle reisdocumenten (paspoort/identiteitskaart) die u heeft, ook als deze niet meer geldig zijn.
  • Een goedgelijkende pasfoto in kleur. De pasfoto is maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag. Meer informatie over de eisen van een pasfoto vindt u op de website van de Rijksoverheid.
  • Een pinpas (of contant geld)
  • De persoon voor wie het paspoort wordt aangevraagd, moet zelf aanwezig zijn. Ook bij het ophalen of laten bezorgen.

Extra voorwaarde paspoort tot 18 jaar

Vraagt u een paspoort aan voor een kind tot 18 jaar? Dan moeten alle gezaghouders hier toestemming voor geven. 

Reist u veel? Dan kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort is eigenlijk een gewoon paspoort, maar heeft extra bladzijden (66 in plaats van 34 pagina’s). Zo is er meer ruimte voor visa en douanestempels. Als u een zakenpaspoort aanvraagt, kunt u niet ook nog een normaal paspoort aanvragen. Een zakenpaspoort kost net zoveel als een normaal paspoort.

Ja, als u reist met een minderjarig kind (tot 18 jaar). U moet dan bij een grenscontrole kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de andere ouder. Gebruik hiervoor het formulier op de website van de Rijksoverheid

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Dit geldt voor elk land van bestemming, ongeacht de leeftijd van uw kind.

Als uw oude paspoort al verlopen is, moet u het inleveren bij de aanvraag. Is het paspoort nog niet verlopen, dan moet u het inleveren bij het ophalen van uw nieuwe paspoort.

Oude paspoort houden na ongeldig maken

Bij het ophalen van uw nieuwe paspoort kunt u aangeven dat u uw oude paspoort graag terug wilt. Het oude paspoort wordt dan ongeldig gemaakt. Er worden dan gaatjes in gemaakt. Daarna mag u zelf weten wat u met het paspoort doet. Gooit u het paspoort alsnog weg? Doe dit dan zorgvuldig, omdat er persoonsgegevens op staan.

Ja, in het tijdelijke stadhuis in het gebouw van de Rabobank is een automaat aanwezig waarmee u zelf pasfoto's kunt laten maken. Deze automaat is alleen te gebruiken voor mensen van 12 jaar of ouder. Het maken van een foto kost € 8. U kunt alleen met pin betalen. 

Ja, maar alleen als u schriftelijke toestemming heeft van alle gezaghouders.

De letter ‘O’ komt in de Nederlandse documentnummers niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’ (nul).

Als het u door een medische reden niet lukt om naar het stadhuis te komen, kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. U zorgt zelf voor een goede pasfoto. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente.

Dit doet u na het maken van een afspraak. U kunt op het stadhuis aangeven dat het om een spoedaanvraag gaat. U betaalt hier extra kosten voor.  

In dat geval moet de curator het formulier toestemming reisdocument invullen invullen. U levert dit formulier in bij de aanvraag in het stadhuis. U moet ook een kopie van het legitimatiebewijs van de curator meenemen.

Met een tijdelijke beperking komt u in aanmerking voor een paspoort zonder vingerafdrukken dat 1 jaar geldig is.
Met een blijvende beperking kunt u een paspoort zonder vingerafdrukken krijgen met de normale geldigheidsduur.

Ja, u kunt naast een paspoort ook een identiteitskaart aanvragen.

Bent u uw paspoort kwijt? Meld dit zo snel mogelijk bij de gemeente. Ook als uw paspoort gestolen is, moet u dit melden bij de gemeente. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Als u 3 keer in 5 jaar een reisdocument als vermist opgeeft, wordt er onderzoek gedaan naar de redenen van vermissing. U kunt dan worden opgenomen in het Register Paspoortsignaleringen (RPS). Dat betekent dat u mogelijk geen reisdocument meer mag aanvragen.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.