Bewijs van in leven zijn

Een Bewijs van in leven zijn is een uittreksel uit de Basisregistratie personen (BRP). In de verklaring staat dat u in leven bent. Een andere naam is Verklaring van in leven zijn. U kunt een Bewijs van in leven zijn aanvragen in de gemeente waar u staat ingeschreven.

Online aanvragen

U kunt online een uittreksel aanvragen met DigiD. Doet u de aanvraag op een werkdag vóór 12.00 uur? Dan wordt het dezelfde dag nog verzonden. U ontvangt het uittreksel dan per post.

Online aanvragen

Een uittreksel uit de Basisregistratie personen kost € 9,80 als u het online aanvraagt. Voor een aanvraag in het stadhuis betaalt u € 15.

Soms is een verklaring (of bewijs) van in leven zijn gratis. Dat kan alleen als u kunt aantonen dat u het bewijs nodig heeft voor een pensioenfonds.

Voor een aanvraag in het stadhuis maakt u een afspraak. U neemt een geldig legitimatiebewijs mee. Het uittreksel krijgt u gelijk mee. Bij het maken van de afspraak kiest u voor de optie Uittreksel BRP.

Afspraak maken

1. Waarvoor kan ik een verklaring (bewijs) van in leven zijn nodig hebben?

Soms heeft u dit bewijs nodig voor bijvoorbeeld uw levensverzekeraar, pensioenfonds of andere uitkerende instanties.

2. Mag iemand anders voor mij een uittreksel BRP aanvragen?

Ja, u kunt iemand machtigen als de gemachtigde 18 jaar of ouder is. De gemachtigde moet dan de volgende zaken meenemen naar de afspraak in het stadhuis:

  • Een schriftelijke machtiging door u ondertekend.
  • Een kopie van uw legitimatiebewijs.
  • Zijn of haar eigen legitimatiebewijs.

Ouders, voogden of verzorgers van minderjarigen jonger dan 16 jaar kunnen voor hen een uittreksel aanvragen. Curatoren kunnen een uittreksel aanvragen voor de mensen die bij hen onder curatele staan.

Dit is een verplicht veld.

Uw formulier wordt verzonden, even geduld a.u.b.