Schade aan asfalt en herstel

8 februari 2024

Op een aantal plekken in Hoorn gaat het asfalt op dit moment sneller achteruit dan normaal. Bijvoorbeeld op een stukje van de Willemsweg, maar ook bij het kruispunt van de Westerblokker en De Strip.

Bij de Strip zijn inmiddels borden geplaatst, met daarop de waarschuwing voor opspattend grind. Ook is de toegestane snelheid er tijdelijk aangepast naar 30 km per uur. De planning is om asfaltschade in de loop van dit jaar te herstellen.

Hoe ontstaat schade?

Vorstschade aan asfaltwegen ontstaat doordat regenwater wegzakt in het asfalt en bij vorst weer uitzet. Ook kunnen scheurtjes ontstaan als het vriest. Hierdoor raken meer steentjes los uit het wegdek en soms leidt dat tot gaten of gleuven. De kans op schade neemt toe bij veel wisselingen tussen vriezen en dooien. Als er sprake is van winterschade, haalt de gemeente elke week de steentjes weg. Als het ernstig wordt, plaatsen we waarschuwingsborden en verlagen we de snelheid.

Wanneer wordt het hersteld?

Kleine gaten kunnen door de gemeente worden hersteld. Het aanbrengen van nieuw asfalt gebeurt door een aannemer. Bij de wat grotere werkzaamheden zijn ook afsluitingen en omleidingsroutes nodig. Hierdoor hebben deze herstelwerkzaamheden meer tijd nodig. De komende zomer worden de herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Is er al sprake van een gevaarlijke situatie, dan wordt binnen een week de schade hersteld.